Vrede zij u
Door: Margot de Greef
Blijf op de hoogte en volg Margot
29 Mei 2025 | Nederland, Westendorp
De afgelopen periode bleven er angst en zorgen om Kenscoff. Er zijn doden gevallen onder buurtwachten. Er zijn eveneens gewonden gevallen bij de markt van Fermathe. De burgemeester van Kenscoff raakte gewond toen hij ontheemden probeerde te helpen. Daarbij werd geschoten op het konvooi. Het is een moeilijk gebied, met vele bergen. Er is veel gevochten, maar de politie heeft flink weerstand geboden. Tot mijn grote opluchting konden de buren terugkeren naar huis. Zij verbleven ongeveer een maand in een kerk. De kinderen die in het eindexamenjaar zitten (de 9e klas, vergelijkbaar met de 3e klas van de middelbare school) waren al op zoek gegaan naar een andere school, maar dat valt niet mee zo laat in het schooljaar. De school is zo snel mogelijk weer begonnen, eerst alleen voor die klas. Deze week zijn ook de andere klassen begonnen. De kerk heeft eveneens de deuren heropend. Dit wil echter niet zeggen dat het gevaar geweken is. De onzekerheid blijft. De bendeleden ook. Het is onduidelijk wat er nog staat te gebeuren.
Twee buurjongens waren jarig in deze periode. De ene zit in de 9e klas en heeft al meermalen van school moeten wisselen en al twee keer zijn huis moeten ontvluchten. De ander zit in de kleuterklas. De kinderen konden niet naar huis en niet naar school. Wat een onzekere toekomst gaan ze tegemoet.
Rondom Port-au-Prince en in aangrenzende provincies (Artibonite, Centre) blijven aanvallen doorgaan, waarbij huizen in brand worden gestoken, mensen worden ontvoerd, gewonden en doden vallen. Diverse bendes zijn door Amerika bestempeld als terroristische organisaties. Tientallen landbouwers nabij Petite-Rivière de l’Artibonite zijn gedood. Met machetes zijn mensen onthoofd, waarna de lichamen in de rivier zijn gegooid.Een dominee en 15 gemeenteleden zijn in de kerk vermoord. Meer dan 10 huizen zijn in brand gestoken, sommige met gezinsleden er nog in. Er zijn meer dan 50 slachtoffers gevallen. Dit was een wraakactie. Wanneer houdt het dan op?
Mensen verkopen hun weinige bezittingen, zoals dieren, om betalingen te regelen of elders ruimte te huren als ze hun huis moeten verlaten. Vele instanties sluiten ‘tot nader order’. Het ziekenhuis in Mirebalais is gesloten. Hotel Marriott zit dicht. 1.600 scholen hebben hun deuren moeten sluiten tussen januari en april wegens bendegeweld. Weer een autohandel is in brand gestoken, waarbij vele auto’s (Isuzu, Subaru, Volvo) en generatoren verloren zijn gegaan. Waar leidt die vernielzucht toch toe? Mensen die 57 jaar hard hebben gewerkt en geïnvesteerd in deze handel, raken in één keer alles kwijt.
Een meisje van 6 jaar overleed nadat ze slachtoffer was geworden van bruut seksueel geweld in een kamp opgericht door mensen die zijn ontheemd. Helaas is ze niet de enige. Er is een stijgende lijn in het aantal slachtoffers van seksueel geweld, maar ook in mensenhandel en gedwongen toetreden tot bendes. Zo zijn er onder ontheemden in alleen de plaats Gressier 422 gevallen van seksueel geweld geregistreerd en 412 zwangerschappen onder tieners. In 2024 zijn 6.500 gevallen van seksueel geweld geregistreerd, terwijl in de eerste twee maanden van 2025 al 1.250 gevallen hebben plaatsgevonden. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat velen wegens angst, schaamte, of gebrek aan toegang tot de juiste instanties geen aangifte doen en er niet over spreken. Steeds meer ziekenhuizen sluiten, terwijl er steeds meer patiënten met schotwonden zijn die hulp nodig hebben. Een arts is in haar eigen huis doodgestoken.
Het aantal gedeporteerden vanuit de Dominicaanse Republiek naar Haïti is weer toegenomen. Dit heeft deels te maken met het onaangekondigd platleggen van honderden onderkomens in een Haïtiaanse wijk (getto). Bulldozers hebben hier veel vernield. Tussen januari en april heeft de Dominicaanse Republiek 119.003 Haïtianen het land uitgezet. Intussen is in Amerika het besluit van Trump om per direct het ‘humanitarian parole’ programma te beëindigen geblokkeerd door een rechter.
In Pestel wordt bij de kerk van Lafièvre gebouwd aan een centrum waar diverse soorten onderwijs aangeboden zullen worden, variërend van kleuteronderwijs tot beroepsonderwijs. Dit is bedoeld om het beschikbare aanbod in de omgeving uit te breiden en met name ook de kwaliteit van het onderwijs op een hoger niveau te brengen. Het lesprogramma zal gesteund worden door een externe organisatie, maar het gebouw moet door de gemeente zelf bekostigd worden. We mochten hieraan een steentje bijdragen middels ontvangen giften.
Door de kerk van Laboule 12 word ik regelmatig op de hoogte gehouden van de inhoud van diensten en andere activiteiten. De maand mei stond in het teken van de familie, met als thema ‘de Christelijke familie in de huidige situatie’. Dit ging om eigenschappen van een Christelijke familie, waar de Bijbel de leidraad is en Christus model staat, in plaats van mensen met elkaar te vergelijken. Er kwamen eveneens actuele punten aan de orde zoals het omgaan met inflatie. Een volgende zondag is er gesproken over de verantwoordelijkheid van ouders in spiritueel en moreel opzicht en het vormen van gedrag van de kinderen. Het communiceren van normen en waarden van jongs af aan is hierbij belangrijk. Het ging niet alleen om biologische familie, maar ook om mensen daadwerkelijk te laten ervaren dat ze een familie zijn in de kerk, broeders en zusters. Zo getuigde iemand dat hij in ziekte werd bijgestaan niet door z’n broers en zussen, maar door broeders en zusters van de kerk. Mensen die geen ouders meer hebben of kinderloos zijn, mogen eveneens ervaren dat ze in de kerk een familie hebben. Ter afsluiting van deze maand is er op de laatste zondag van mei gezamenlijk gegeten. Daarbij nam elk gezin een eigen bereid gerecht mee. Er waren spelletjes, zang en dans. Ik vroeg wat ik mee moest nemen. Het antwoord luidde: bananencake. Blijkbaar viel die goed in de smaak de keren dat ik die heb gemaakt... Dus ik heb netjes een bananencake gebakken en een foto ervan gedeeld. Dat werd wel gewaardeerd. Zo zijn we in gedachten en acties toch op afstand verbonden.
Terwijl we zo spraken over familie, kwam ik de Bijbel tegen die mijn grootouders ontvingen ter gelegenheid van hun huwelijksbevestiging in 1933. Hun trouwtekst was 1 Samuel 25:6b. “Vrede zij u, en uwen huize zij vrede, en alles wat gij hebt zij vrede.” Een mooie tekst die nog steeds zeer toepasselijk is en een hartgrondige wens, voor Haïti en heel de wereld. Vrede zij u!