Missie in Haïti; van 3 weken naar 3 jaar - Reisverslag uit Twijzel, Nederland van Margot Greef - WaarBenJij.nu Missie in Haïti; van 3 weken naar 3 jaar - Reisverslag uit Twijzel, Nederland van Margot Greef - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Missie in Haïti; van 3 weken naar 3 jaar

Door: Margot de Greef

Blijf op de hoogte en volg Margot

24 Maart 2008 | Nederland, Twijzel

Geroepen naar het armste land van het westelijk halfrond, het meest corrupte land ter wereld (2006). Haïti: land van bergen betekent het letterlijk. Mijn bestemming voor de komende 3 jaar, voortkomend uit een project van 3 weken met World Servants in dit land.
Mijn ouders zagen de bui al hangen. Al jarenlang geïnteresseerd in andere landen, culturen, talen; willen helpen in ontwikkelingslanden. Met die insteek heb ik de studie International Economics & Business gevolgd. Na mijn afstuderen kon ik komen werken bij Maaltijdservice Fryslân. In de zomer van 2006 ging ik voor het eerst met World Servants mee. Ecuador was het doel van de reis. Dat raakte, dat raakte diep, het samen bouwen met de lokale bevolking aan een waterleidingsysteem. Het jaar erop, zomer 2007, opnieuw op project, naar Haïti dit keer. Daar werd mijn wens bevestigd om me in te zetten voor de medemens, betekenisvol werk te verrichten, niet slechts drie weken per jaar, maar langer dan dat.
Via onze partner organisatie kwam ik in contact met Mennonite Central Committee (MCC), een Canadees/Amerikaanse organisatie die mensen uitzendt over de hele wereld. Na een maandenlange procedure kwam alles in een stroomversnelling. Donderdag 13 maart kreeg ik een telefoontje dat ik werd aangenomen. Zaterdag 12 april hoop ik te vertrekken, binnen een maand dus.
MCC zendt me uit naar de Micha Campagne (Micah Challenge). De Micha Campagne is opgezet om wereldwijd landen aan te moedigen om de millenniumdoelen te behalen. Deze acht millenniumdoelen zijn in 2000 door de Verenigde Naties opgesteld. Kort gezegd is het doel om de armoede wereldwijd te halveren voor 2015. In vele landen zijn hiervoor nationale campagnes opgezet. Samen met een plaatselijke coördinator mag ik me in gaan zetten voor het behalen van deze doelen in Haïti. Daar hopen we bekendheid te gaan geven aan de millenniumdoelen, zowel via kerken als leiders nationaal en internationaal, om zo de gemeenschap in actie te krijgen voor het verbeteren van de leefomstandigheden.
Een kans waar ik dankbaar voor ben. Ik mag me gaan inzetten voor de medemens daar waar het hard nodig is, in navolging van Jezus Christus. Tegelijk een risicovolle onderneming.
Zaterdag 12 april hoop ik eerst naar Akron, PA (VS) af te reizen, waar ik een training van MCC bij zal wonen. Twee weken later reis ik door naar Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti en voor de komende 3 jaar mijn standplaats. Daar zal ik gedurende de eerste maand geïntroduceerd worden in de taal (Creools en Frans) en cultuur van het land, zowel in de hoofdstad als in de plaats Desarmes, in het midden van het land.
De Micha Campagne ontleent haar naam aan de profeet Micha. Centraal staat Micha 6:8: “Hij heeft u bekendgemaakt, o mens, wat goed is en wat de HEERE van u vraagt: niet anders dan recht te doen en getrouwheid lief te hebben, en ootmoedig te wandelen met uw God.”

Millenniumdoelen
8: Meer eerlijke handel, schuldenverlichting en hulp

• 01 April 2008 - 19:40

Patrick:

Lieve Margot,

Ik kan morgen helaas niet afscheid van je nemen maar doe het op deze manier.
    Ik wil je heel erg bedanken voor de fijne samenwerking met je bij MSF.
    En wens je heel veel geluk met dit mooie project, ik zal de site in mn favaorieten gooien zodat ik je belevenissen kan volgen.
    Het gaat je goed en wie weet tot ziens .

Groetjes Patrick Wiersma

• 05 April 2008 - 20:46

Sijbrigje:

hoi Margot.

nou zoals je ziet is het gelukt. heb de site gelijk in mn favorieten gezet net zoals Patrick.
    dus nog een weekje hier in Nederland en dan.... giet t oan. Spannend. vind 't erg knap van je. goed werk.
    wens je daarom ook erg veel succes en ik volg je via de site.
    Gods zegen!!

groetjes van Sijbrigje.

• 06 April 2008 - 16:38

Rita (mexico):

Margot,

Ik vind je dapper en moedig. Ik wens je heel veel goeds toe. Ik zet jouw webje ook in mijn favorieten. Blijf je dus volgen.
    Goeie reis!

Alle goeds, Rita

• 06 April 2008 - 17:01

Karel & Lieke:

Hallo!

Ook wij wensen je heel veel succes in Haïti! We hebben het met eigen ogen kunnen zien, er is veel heel veel werk te doen in dit land.

Gods zegen gewenst!
    Karel en Lieke

Psalm 105:4
    Vraagt naar de Heere en Zijn sterkte, zoekt steeds Zijn aangezicht.
    (Hij zal je geleiden tijdens je werk)

• 06 April 2008 - 17:28

Sander Riepma:

Hey Meid,

Heel veel succes in Haiti!!!
    We blijven je via deze site en natuurlijk de mails volgen!

Groetjes sander

• 06 April 2008 - 17:41

Johan Bakker:

Hallo Margot,

Fantatisch wat een onderneming en doel.
    We wensen je veel succes toe en houden contact. Als ik in de buurt ben ( je weet maar nooit) dan kom ik eens langs.
    Fijn dat je je op deze manier voor anderen inzet maar pas ook goed op jezelf.

De gave die je hebt gekregen van GOD
    Romeinen 12: 1-21

groetjes Johan

• 06 April 2008 - 19:01

Stefan Bakker:

Margot,

Ik heb ontzettend veel respect voor je en ik wens je dan ook een goede en een gezegende tijd toe in Haïti. Ik hoop dat je veel goeds mag doen.

Pas goed op jezelf en voor zaterdag alvast een goede reis toegewenst.

Stefan Bakker,

• 07 April 2008 - 13:59

Nicole Van Den Broek:

Vanuit de landen waar ik zelf aan het werk ben en aan het reizen hou ik je zeker in de gaten en blijf ik je volgen via deze site! Succes met alles wat je doet!
    Saludos,
    Nicole

• 09 April 2008 - 06:55

Diteke:

Hoi Margot,

Wij vonden het zondag heel mooi om bij de dienst te zijn waarin je gedoopt bent, belijdenis deed en waarin je uitgezonden werd. Vooral dit laatste, wetend dat er een gemeenschap achter je staat en je zal blijven steunen, lijkt me een heel gevoel voor je.
    We wensen je Gods zegen en pas goed op ej zelf.
    Liefs uit Dr88