Voor 12 januari
Door: Margot de Greef
Blijf op de hoogte en volg Margot
19 Januari 2010 | Haïti, Port-au-Prince
-----------------------------------
Alle ouders die Haïti bezocht hebben, zijn inmiddels weer vertrokken naar hun respectievelijke vaderlanden. Na de motortocht van collega Kurt, hebben we samen drie motoren teruggebracht naar Dezam. Kurt reed de auto met 2 motoren achterin, ik reed op de derde motor. Vreemd genoeg werd Kurt meerdere keren aangehouden door de politie en om papieren gevraagd voor de motoren. Dat is om diefstal te voorkomen, zo hoorde ik later. Het was in ieder geval voor mij een mooie motorrit. Even uitwaaien en je gedachten laten gaan.
Mocht ik soms eens denken dat ik al heel wat beleefd heb, dan blijkt er toch telkens weer wat nieuws mogelijk te zijn. Dit keer had iemand het idee opgevat om van Mirebalais naar Desarmes te fietsen, een afstand van 44 km. Zo gezegd, zo gedaan. Op vrijdagavond verzamelden we ons in Desarmes; zes dames en aanhang. We spreidden onze bedden op de veranda. De een werd wakker van de nachtbus die luid toeterend z’n vertrek aankondigt, de ander sliep mooi door. Zaterdagochtend brachten een aantal van de echtgenoten ons naar Mirebalais, in de auto een uur rijden van Desarmes. De fietsers waren zes buitenlandse dames van 5 nationaliteiten. De fietsen zelf waren een interessant bijeenraapsel. Twee echtgenoten sparen fietsen en sleutelen in hun vrije tijd aan fietsen om er ‘cargo bikes’ van te maken, dus dat kwam goed uit. Zo togen we gewapend met fiets, helm en water op pad. Een heel andere manier om je omgeving te beleven. Motorrijden is anders dan autorijden, maar fietsen is nog weer anders. Je hoort en ziet meer, je bent er dichterbij, er meer midden in. Je zweet ook meer... Uiteraard trokken we veel aandacht, zowel vanwege het feit dat we als zes blanke dames daar fietsten, als vanwege het soort fietsen dat we hadden, met verlengde achterkant en veel ruimte om iets te vervoeren. Ik ben natuurlijk totaal niet gewend om te fietsen in de bergen. Bergopwaarts kostte dan ook aardig wat moeite, zeker naarmate we verder kwamen. Bergafwaarts suizen was een heerlijke beloning van het zwoegen en klimmen! Al met al hebben we er vijf uur over gedaan om in Desarmes te komen. Uiteraard diverse stops om op elkaar te wachten, afgelopen kettingen er weer op te leggen, moeren aan te draaien, water te drinken, etc. Totaal bezweet ploften we in Desarmes neer, waar we na een douche aan een welkome maaltijd konden beginnen. Het was absoluut een bijzondere en mooie ervaring. Genieten, ontspannen en inspannen. Vier van ons reden dezelfde avond terug naar Port-au-Prince, zodat we daar zondag naar de kerk konden, ieder naar z’n eigen.
En zo zat ik zondagochtend vroeg (rond half zeven) weer in een kerkbank. Er blijven verschillen in aanbidding; bij velen gaan de handen in de lucht, bij mij worden ze gevouwen. Velen bidden luidop, ik in stilte. De predikant deed voorbede voor een vrouw die al drie jaar een baby met zich meedraagt. Ik ben een nuchter mens en wil graag dingen begrijpen en analyseren, maar ik kom hier vele dingen tegen die m’n verstand en begrip ver te boven gaan. Deze dame heeft in de loop der jaren veel bloed verloren. Haar man heeft haar eindelijk zo ver gekregen om naar de dokter te gaan. Ze is opgenomen in het ziekenhuis en zal geopereerd moeten worden, alleen is er geen bloed beschikbaar. Ze heeft bloedgroep O negatief, een groep die aan alle andere groepen kan geven, maar enkel van O negatief kan ontvangen. Het gebed raakte me, temeer daar ik zelf O negatief heb. Het zette me aan het denken en ik vroeg me af of dit betekende dat ze bloeddonors zochten. Daar kreeg ik algauw antwoord op. De predikant deed even later een oproep aan mensen met bloedgroep O negatief om bloed af te staan. Er waren vier personen nodig, zei hij. Algauw staken er vier handen in de lucht. Na de dienst werd afgesproken om de volgende dag naar het rode kruis te gaan. Ik was een van de vier en reed maandagmiddag naar de kerk, waar we ons verzamelden. Vandaar reden we naar de bloedbank van het rode kruis, ergens in het stadscentrum. We vulden een uitgebreide vragenlijst in en namen plaats in de wachtkamer. Die zat vol mensen met een thermosbox bij zich. Familie en vrienden van een zieke zoeken zelf bloeddonoren. Kunnen we ons dat voorstellen? Op onze lijst werd de naam van de zieke ingevuld aan wie we bloed gaven. Na het meten van gewicht en bloeddruk en controleren van de bloedgroep, werd een zak bloed afgetapt. Een broer van de zieke was met ons mee om het bloed in ontvangst te nemen in z’n thermosbox. De verpleegkundige vroeg me of ik voortaan elke drie maanden kan komen, want O negatief is zeldzaam en hebben ze hard nodig. Een uur of drie later, een liter bloed armer en een paar gaten in m’n huid rijker stond ik weer buiten. Er voor elkaar zijn en elkaar steunen zit niet alleen in groots ontwikkelingswerk. Het zit niet alleen in geld. Het is iets relatiefs eenvoudigs om bloed af te staan, maar het is van wezenlijk belang en kan het verschil uitmaken tussen leven en dood. Ik bid dat deze vrouw mag genezen. Ik bid dat we mogen weten wat God van ons vraagt, ook in het jaar 2010.
Ja, het jaar 2010. Het klinkt afgezaagd; de tijd vliegt, maar het is een waarheid. Opnieuw een jaar voorbij. De eerste keer dat ik oud en nieuw ver bij mijn familie vandaan doorbracht. Ver in afstand en in tijd. ’s Avonds was ik bij vrienden, waar ik met tranende ogen naast een houtskoolvuur zat waarop een vers geslachte geit werd geroosterd op hoog opslaande vlammen. Ik dacht aan Nederland, waar het door het tijdsverschil al 2010 was. Een geit in plaats van oliebollen. Het is maar 1 van de vele verschillen die bestaan tussen Haïti en Nederland. We zijn een nieuw jaar ingegaan, onwetend wat het ons brengen zal. Laten wij in ieder geval ons best doen om het goede te brengen tijdens dit jaar en om erachter te komen wat het goede is.
De dag na mijn lichaamsbeweging van de fietstocht kreeg ik op een andere manier opnieuw lichaamsbeweging. ’s Avonds zou ik met collega Kurt naar een jubileum van partnerorganisatie JUPED. Het begon om vijf uur, maar aangezien ze altijd een paar uur te laat zijn, was zeven uur wel vroeg genoeg volgens Kurt. Tegen die tijd kwamen we erachter dat er geen auto beschikbaar was. Vervolgens begon het te regenen, dus zijn we ieder maar thuis gebleven. Mijn waterton was bijna leeg, dus ik ben emmers water gaan halen. Het was net als met de fietstocht; naarmate ik meer emmers droeg en meer kilometers reed, werden ze steeds zwaarder. Hoe dan ook, de watervoorraad is weer bijgevuld. Maar ik heb principieel niets tegen op een waterleiding...
Défi Michée heeft al lange tijd te kampen met diverse problemen, zowel op het gebied van communicatie als fondsenwerving en activiteiten. Vandaar dat ik al enige tijd wat meer werkzaamheden voor MCC verrichte. Na diverse besprekingen met leidinggevenden van Défi Michée en MCC is uiteindelijk besloten dat ik niet langer ‘gedetacheerd’ zal zijn bij Défi Michée. Met ingang van heden ben ik volledig in dienst van MCC. Dat betekent niet dat ik niet meer zal werken voor Défi Michée, maar het zal gaan op basis van behoefte in plaats van een specifiek aantal uren. Daarnaast zal ik meer werk verrichten voor MCC en wellicht voor andere partner organisaties. Een functiewijziging dus die hopelijk meer mogelijkheden biedt.
Op dit moment zijn we bezig met voorbereidingen voor senaatsverkiezingen. We willen twee debatten organiseren tussen diverse politici en tegelijk mensen oproepen om te gaan stemmen. In december heb ik bij een seminar van Tearfund gefilmd. Nu word ik geacht die film tot een logisch geheel te bewerken als onderdeel van een documentaire. Verder moeten er een aantal plannen en verslagen geschreven worden en blijven we bezig met de kwestie hulpmaterialen. Vertalingen komen ook vaak tussendoor. En zo pakken we ons werk weer op in 2010, met nog steeds wekelijks devotie.
19 Januari 2010 - 21:35
CG:
Als u het werk van Margot in Haiti wilt steunen kunt u een bijdrage overmaken naar bankrekeningnummer 30.42.00.182 op naam van christelijke gereformeerde kerk Drogeham, onder vermelding van aardbeving Haiti. -
20 Januari 2010 - 05:37
Anny:
Ach MArgot, wat raar he, dat het leven in een mum van tijd er zo anders uit kan zien...........
Ik zit hier met tranen in m'n ogen je verhaal hierboven te lezen.
Opeens moet ik denken aan Bas, die op woensdag vliegtickets bestelde om twee maanden later naar Turkije te gaan en die op donderdagochtend dood in z'n roze kever zat na een hartstilstand...
Jouw verhaal hierboven, een leuke fietstocht, een melancholisch oud-en-nieuw, bloed afstaan aan iemand die het nodig heeft en plannen voor het nieuwe jaar en een paar dagen later staat je hele wereld op z'n kop, zijn alle zekerheden niets meer waard.....
Ik wil je laten weten dat we hier heel veel aan je denken, veel over je praten proberen mensen geld naar je rekening over te laten maken......
De beelde op tv worden steeds hartverscheurender, maar er komt morgen een heel grote landelijke actie, hopen dat er iets structureels kan gebeuren met dat geld.
Heel, heel veel sterkte Margot! -
20 Januari 2010 - 14:31
Wietske Horrel:
Heel heel veel sterkte Margot. Ik heb net met je moeder gebeld. Wat een wonder dat je er nog bent; Wat een vreselijke nachtmerrie zal het daar zijn. We bidden voor je en voor allen daar. Nogmaaks heel heel veel sterkte.
Groet van Wietske Horrel -
20 Januari 2010 - 14:31
Wietske Horrel:
Groet van Wietske Horrel -
20 Januari 2010 - 15:21
Henk Peter En Diteke:
Lieve Margot,
Wat een wonder dat je nog leeft. Voor ons niet te bevatten wat er daar allemaal in jouw land gebeurd. Zoveel ellende in een land dat al bijna niets had. We waren en blijven sprakeloos als je alles op TV ziet.
Op mijn school heb ik jou verhaal vertelt aan een tweede klas. Ik had ze het eerste uur nadat we hoorden van de aardbeving. Ik heb ze verhalen laten lezen die hier nu van/over jou in de krant verschijnen. Ze vragen nu elke dag of ik weet hoe het met je gaat en of je wel genoeg water hebt. Deze kinderen die jou dus niet kennen zijn ook erg geschrokken en leven heel erg mee.
Gelukkig worden er overal akties gehouden en is er morgen een grote landelijke. Al dat geld kan natuurlijk niet het leed vervangen en ook niet verzachten. Toch hopen we dat er vooral met Gods hulp en uiteraard ook financiele hulp weer een beetje toekmst is voor jouw land. Liefs van ons allemaa. -
20 Januari 2010 - 15:26
Janke:
Als ik wat van deze ramp op tv zie dan denk ik aan jou Margo
Denk ik aan Margo dan zie ik die leuke spontane en hulpvaardige meid van 12 ,13, 14 jaar Een meisje ook wat weet watze wil en waar ze voor staat. Of aan het de nauwelijks 18 jarige Margot die tijdens de diploma uitreiking het woord nam en tenoverstaande van iedereen de leraren bedankte. Toen dacht ik al wat een moed.
Nu in deze bizarre en zeer moeilijke situatie hoop ik dat je zoveel jaren ouder toon je een moed, kracht en doorzettings vermogen die aan het ongeoofelijke grenst
Margot je bent een kanjer Zorgen voor zit volgens mij in je genen verweven Maar zorg ook goed voor Margt zelf zodatze kan blijven zorgen voor anderen
Margot heel veel wijsheid,moed,en kracht om dit alles een plaatsje te kunnen geven in je leven. -
20 Januari 2010 - 17:27
Jantje Huisma:
Beste Margot
Een week na de verschrikkelijke aardbeving, toen we het hoorden via het nieuws gingen onze gedachten meteen naar jou en je ouders, gelukkig ben je er goed vanaf gekomen wat een wonder ! maar wat moet het moeilijk zijn om al het leed aan te zien , we wensen je heel veel sterkte , moed en kracht toe . een hartelijke groet van Gerk en Jantje -
21 Januari 2010 - 08:08
Janny:
Beste Margot,
Gister hoorden en lazen we weer van een nieuwe aardbeving!Wat kan ik anders voor je doen als bidden? Ik wens jou en je ouders, je broers en schoonzus en de Haïtiaanse bevolking, de ondersteuning van die éne Zekerheid, Die er was, er nu ook is en er altijd zal blijven.
Janny. -
21 Januari 2010 - 08:44
Anny:
Vandaag is er in Nederland een hele grote actie om geld in te zamelen voor Haiti. TV- en radiozenders staan helemaal in het teken van Haiti!
Gisteren in mijn straat aan alle mensen het adres van je website en het bankrekeningnummer van Drogeham gegeven en ik weet zeker dat je van mijn buren donaties zult krijgen. Alle beetjes helpen, toch? -
21 Januari 2010 - 09:08
Catharinus En Tabina:
Gisteren was er weer een aardschok in Haiti.
De berg waarop Margot verbleef trilde hevig en weer zijn er huizen ingestort.Margot is gespaard gebleven, God zij dank. -
21 Januari 2010 - 09:45
Wieke Hamstra:
Beste Margot,
Wat moet het een bemoediging voor je zijn te lezen hoeveel mensen hier voor je bidden en ook daadwerkelijk actie ondernemen! Overal in Nederland wordt gebeden, bedacht en uitgevoerd, op elk niveau en door jong en oud! Niet een druppel op een gloeiende plaat, maar omdat we graag willen doen wat we kunnen. God doet nog steeds wonderen! Wat een moedige vrouw ben jij, hou vol!
In Christus verbonden, over grenzen!
Wieke Hamstra
dochter Jan en Sya -
21 Januari 2010 - 10:36
Johan:
hallo Margot, ik heb je verhaal gelezen, het is heel vreemd als je een verhaal leest wat je schreef toen het nog "normaal"was. hoe snel kan het leven opeens op zijn kop staan.
ik hoop dat je de trauma's,de beelden en de geuren kunt verwerken en dat je de kracht vind en houd om hier mee door te kunnen gaan. lees net in het bericht van je ouders dat er weer een naschok is geweest, gelukkig ben je gespaard gebleven. Margot, denk ook een beetje aan je zelf.Ik ben trots op je en in gedachten verbonden. Johan -
21 Januari 2010 - 12:00
Tjitske:
Beste Margot,
Wat een wonder dat je nog leeft! Ik las in het Ref. Dagblad dat de mensen sterk staan in het geloof. Ze danken God dat ze er nog zijn.
Wat kan er in zo'n korte tijd veel gebeuren.
Ik wil je Gods zegen toewensen bij al het werk in Haïti.
Hartelijke groet,
Tjitske Ypma -
21 Januari 2010 - 13:31
Sylvia V Rienderhoff:
Lieve Margot,
Grote opluchting bij het lezen van je weblog; weer een naam erbij van een overlevende!! We denken aan jullie, halen geld op en leven mee (het enige wat wij in de situatie helaas kunnen doen). Heel veel sterkte en zorg goed voor jezelf!
Groeten,
Sylvia van rienderhoff
(Dick, karl-Henry en Florina elkaar ontmoet in PaP begin sept. 09) -
21 Januari 2010 - 19:14
Fam; A Van Der Veen.:
Lieve Margot
Wat een moed en kracht heb je om daar teblijven en hulp tebieden.Maar zorg ook goed voor jezelf Margot. Veel sterkte en kracht toegewenst voor nu en de komende tijd. Ook voor je ouders.Sterkte. Liefs -
22 Januari 2010 - 21:16
Alice:
Hoi Margot,
Ik heb net je interview beluisterd op Omrop Fryslan. Goed om je stem weer te horen. We wensen je nogmaals heel veel sterkte toe, we hopen dat je je staande weet te houden in alle hectiek. We hebben diep respect voor al het werk dat je daar verricht voor je naaste in nood.
Groeten van Harrie en Alice -
24 Januari 2010 - 11:57
Gerda:
Hallo Margot,
Tsja, wat zeg je dan als je hier in Nederland zit.... Ik weet niet zoveel te zeggen, alleen dat het verschrikkelijk is.
Ik wil je nogmaals heel veel sterkte toewensen! Pas goed op jezelf.
Ik bid voor jou en Haïti.
Gerda