Europa
Door: Margot de Greef
Blijf op de hoogte en volg Margot
31 Augustus 2014 | Haïti, Pétionville
Maar eerst brachten we in Haïti nog een zieke terug van Port-au-Prince naar Pestel, toen hij eindelijk geopereerd was. Na anderhalve maand weggeweest zat de tuin gelijk vol bezoek van de kerk. Er was een geit geslacht en 's avonds werden er onder het genot van thee met bladeren uit de tuin mooie verhalen verteld door een groepje jongelui. De volgende ochtend hebben we getracht spelletjes te spelen: wie is het, mens erger je niet, dammen. Alleen bij het laatste hadden we gelijke spelregels...
In diezelfde week bracht ik een bezoek aan Boen, waar we een viertal gezinnen bezochten die voor de aardbeving een huis hadden, daarna in een tentenkamp terecht kwamen en vervolgens in een tent terugkwamen op de grond waar eerst hun huis stond. Een gezin met 9 kinderen was net twee weken eerder in hun huis getrokken, na vier jaar lang in een tent gewoond te hebben. De moeder vertelde ons dat het de avond ervoor geregend had, voor het eerst sinds hun intrek in het huis. De kinderen dankten dat ze nu droog bleven en gewoon naar bed konden, in plaats van nat te regenen. Een ruim, stevig huis, een waardig en veilig onderkomen.
Dinsdag 5 augustus vertrok ik na werktijd naar het vliegveld. Mijn collega bracht me weg, keek onderweg zoekend om zich heen en remde af. Wat zoek je, vroeg ik. Vervolgens dook daar een andere collega op, Roseline; verrassing, zei ze. Ze wilde me mee wegbrengen naar het vliegveld. Iets ogenschijnlijks kleins, maar een groot en waardevol gebaar. Op het vliegveld ging het moeizaam; het systeem lag eruit, alles moest handgeschreven worden. Met een uur vertraging vertrokken we naar Santo Domingo, waar we nog meer vertraging opliepen. Al met al kwamen we de volgende dag met anderhalf uur vertraging aan in Parijs, waardoor ik mijn trein miste. Met een trein later kwam ik uiteindelijk aan in Amsterdam, waar mijn ouders me alweer opwachtten.
Een dag later mocht ik kennismaken met mijn derde nichtje, Amélie.
Zaterdag 9 augustus was de grote dag: het 40 jarig huwelijksjubileum van mijn ouders, dat gevierd werd met ooms, tantes, neven en nichten bij camping de Jong in Damwoude. Jong en oud kon in een huifkar stappen voor een rit door de weilanden. Mijn broer en ik hielden een foto presentatie met verhalen en plaatjes uit de oude doos. Het was een voorpret om samen met mijn broer oude fotoalbums door te nemen en herinneringen op te halen. We hebben een hele mooie, goede dag gehad. Heel gezellig, een geslaagde dag met de familie. Lekker eten, maar bovenal een goede sfeer. Veel relaties gaan vele jaren terug, hoewel er in 1974 mensen bij waren die er nu niet meer zijn en er nu mensen zijn die er toen nog niet waren. We houden de herinnering levend.
Met deze mooie dag werden onze feestdagen ingeleid: 9, 10, 11 en 12 augustus, een aaneenschakeling van vieringen en verjaardagen. Tegelijk bleef ik de helft van de tijd werken voor Church World Service, van huis uit. Ook brachten we in het kader van KDRe een bezoek aan een gelijksoortige organisatie in Drachten; Imena Foundation. Eveneens een nostalgisch bezoek aan de Schierstins in Veenwouden, waar ik voor het eerst kwam en waar mijn ouders 40 jaar geleden zijn getrouwd. Een mooi, karakteristiek pand uit de 13e eeuw.
Vrijdag 15 augustus begon onze vakantie echt. Met mijn ouders, broer en schoonzus plus kinderen, en de ouders van mijn schoonzus vertrokken we naar België. Hier hebben we twee weken mogen doorbrengen in een rustig gelegen huis buiten het dorp Ferrieres, in Wallonië. Een mooie omgeving, mooie bouwstijl met natuurstenen huizen en veel kastelen. De motoren waren mee, dus we konden een aantal ritten maken, leuke, slingerende weggetjes door bos en langs glooiende hellingen. De vele regen mocht de pret niet drukken. In de omgeving van ons huis bleken veel braamstruiken te zijn, dus we hebben kilo's bramen kunnen plukken en bramenjam en sap gemaakt. We bezochten de waterval van Coo en de abdij van Stavelot, een mooi dorpje met smalle klinkerweggetjes en een oud plein in het centrum, waar de gevels van de omringende panden op uitkijken. De abdij kent een rijke historie. Er zijn drie musea gehuisvest, over het race circuit van Spa Francorchamps, een Belgische dichter en de eerste wereldoorlog. Ook de geschiedenis van de abdij zelf is indrukwekkend; al in de 8e eeuw is men begonnen met het bouwen van het eerste stuk van deze abdij.
We maakten kennis met de ambachtelijke, Belgische chocolade in een chocolaterie in Briscol, waar de geschiedenis en het proces van cacao naar chocola wordt uitgelegd. We bezochten Durbuy, het kleinste stadje ter wereld (zeggen ze), waar ook weer een mooi slot boven de rivier uittorent en een fontein vermaak bracht voor de kinderen.
De nichtjes hadden al veel gehoord van Belgische friet in een puntzak, dus natuurlijk moest dat een keer gehaald worden. We maakten een mooie motorrit door de Belgische Ardennen en het Duitse Eifel gebied. Rustig rondtoeren, aangename stilte, fijn bochtjes rijden, gevarieerd landschap, met bossen en op veel plaatsen kastelen op een rots uittorenend boven de plaatsen, vlag in de stok, mooie huizen, goed onderhouden, netjes, mooie bouwstijl, met balken of stenen, glooiend landschap, een fijne tocht.
In La Roche-en-Ardenne bezochten we het feodaal kasteel La Roche. Dikke muren opgebouwd uit gelaagde steen vormen een indrukwekkend verdedigingswerk. Uilen en buizerds hebben er hun plaats, er is een waterreservoir, een gevangenis, het hoogste punt biedt een mooi uitzicht op het dorp dat aan een rivier ligt.
Het fort van Huy, dat uitkijkt op rivier de Ourthe, huisvest een museum dat een beeld schetst van de tweede wereldoorlog. Toen is het gebruikt als gevangenis en nu is te zien hoe de gedetineerden er leefden, maar ook hoe de oorlog een impact heeft gehad op België. Donkere en kleine gevangeniscellen met houten deuren en ijzeren schuiven. Vertrekken met foto's, verhalen, beelden en attributen uit de Tweede Wereldoorlog, van het begin ervan en dwangarbeid, tot het doden van duizenden Joden en gevangenen. Ook afbeeldingen en biografieën van gevangenen; van geboorte tot overlijden en reden voor gevangenname, sommigen gefusilleerd, anderen bevrijd. Bovenop het fort is een mooi uitzicht rondom op de rivier en de stad en bossen en rotsen.
We bezochten ook de grotten van Remouchamps, een bijzonder natuurverschijnsel; stalagmieten in bijzondere vormen en een onderaardse rivier: de Rubicon. Een paar dagen later zochten we het hogerop: het kasteel van Modave, gebouwd op een rots met mooi uitzicht op de omringende bossen en tuinen. Zalen met familiewapens op het plafond, sierlijke en bewerkte meubels, beelden, bewerkte plafonds en muren, tapijten aan de wand, mooi gemeubileerd, een vertrek met een grote, gedekte tafel, marmeren schoorstenen, een marmeren 'fonteintje'/wastafel, hemelbedden, slaapvertrekken en een hele mooie badkamer met een badkuip in de grond, geslagen in de steen van de rots waarop het kasteel gebouwd is. Zonder stroom en verwarming en stromend water hebben ze in dit kasteel jaren geleden toch al heel wat luxe weten te maken. We liepen de grote trap op naar boven, met nog meer vertrekken. Een bibliotheek, een privé kapel met een groot gat in de hoge bovenmuur waardoor het personeel de dienst kon volgen. Toen naar de kelders; wijnkelders, de keuken met een steenkolenfornuis, wafelijzers, een bakkerij, en een miniatuurweergave van een waterrad gemaakt om water uit de fontein te doen sproeien vele jaren geleden. Het kasteel biedt een mooi uitzicht op de omgeving en ligt hoog boven de rivier waaruit het water gepompt werd.
Vanuit België reden we naar Aachen in Duitsland, waar ik Misereor bezocht, een katholieke hulpverleningsorganisatie waarmee we in Haïti in contact zijn gekomen.
Dinant is een andere plaats met een interessante geschiedenis. In 1040 is daar de Citadelle gebouwd, een vestingwerk dat op een rots 100 meter boven de Maas gelegen is, in 1466 door Karel de Stoute verwoest en in 1523 wederom opgebouwd. Dezelfde Karel de Stoute liet 800 koperslagers twee aan twee in de Maas gooien. Bij het Citadelle ligt een militaire begraafplaats van Franse soldaten die in 1914 de Citadelle heroverden op de Duitsers. Die hebben toentertijd het halve dorp afgebrand en gedood. Een indrukwekkend beeld wordt geschetst van de eerste wereldoorlog, met terecht de vraag: dat nooit meer? gevolgd door een lange lijst van alle oorlogen die na 1914 tot op de dag van vandaag doorwoeden. De Citadelle biedt een prachtig uitzicht op de Maas en Dinant en de omgeving. Met een kabelbaan stonden we in rap tempo 100 meter lager aan de oever van de Maas, waar een grote, oude, mooie kerk staat. Een paar dagen voor ons bezoek was daar een nieuw klokkenwerk in gebruik genomen. Aan beide kanten van de brug over de Maas staan rijen grote saxofoons: Dinant is de stad vanwaar Sax afkomstig is, de uitvinder van de saxofoon.
Al met al hebben we een goede, fijne tijd gehad met elkaar, echt vrij; wandelen, spelletjes doen, gewoon bij elkaar zijn. Aan alles komt echter een eind, dus ook aan deze tijd. Vrijdag 29 augustus scheidden onze wegen opnieuw. Vanuit Luik reisde ik met de trein naar Parijs, om vandaar terug te vliegen naar Haïti.
01 September 2014 - 01:45
Fardau:
Hey Margot!
Mooi dat je een fijne tijd hebt gehad in Nederland! ( en België)
Veel van de plaatsen die jij opnoemt in je verhaal, zijn wij ook wel eens geweest.
Heerlijk om zo met familie samen te kunnen zijn!
En het feest van je ouders, klinkt inderdaad gezellig!!
Succes met je werkzaamheden in Haïti en tot ziens!
Liefs, Fardau -
01 September 2014 - 10:35
Jannie Alma:
Hallo Margot
Ik hoorde over het volgende en wilde het toch even met je delen.
Bart Knols is net terug uit Genève als we bij In2Care's muggenlaboratorium in Wageningen aankloppen voor een update. Zijn team is al flink gevorderd met het door de Europese Unie gesponsorde onderzoek naar een handzame en effectieve methode om malariamuggen te bestrijden. De onderzoeksvraag is op aandringen van experts van buiten recentelijk versmald. Dat was even slikken, vertelt Knols' collega Marit Farenhorst.
'We worden eens per jaar beoordeeld door een adviesraad die is samengesteld in overleg met Brussel. Ze zeiden dat we moesten trechteren, dat we drie jaar hadden gekregen voor dit project en dat het eerste jaar al voorbij was. Aanvankelijk hadden we twaalf ideeën opgeschreven. Daarvan hebben we er zes gekozen om op te focussen. Dat worden er nu drie.'
De focus ligt nu primair op de door In2Care ontwikkelde tubes (ronde muuropeningen, gemaakt van een simpel stuk pvc-buis) en bricks (een rechthoekige kunststof cassette die een baksteen in de buitenmuur vervangt). De tubes en bricks worden om te beginnen in elfhonderd huizen in twee Tanzaniaanse dorpen nabij Ifakara in de Kilombero-vallei aangebracht.
Het concept: breng in malariagebied onder de dakrand van woningen een rijtje tubes of bricks aan. Aangetrokken door de geuren uit het huis zullen muggen die op zoek zijn naar bloed 's nachts in die openingen vliegen, waar ze worden tegengehouden door gaas. Daarop neerstrijken staat voor de mug gelijk aan een fatale besmetting. Het gaas is behandeld met een coating die giftige poederdeeltjes bindt, sterk genoeg om te bewerkstelligen dat die niet van het gaas vallen, licht genoeg om overdracht naar de mug te garanderen.
Bart Knols
© Foto In2Care.
Het 'bricks'-model
Aan de ontwikkeling van dit concept gingen talloze tests vooraf, zowel in Wageningen als in Ifakara - waar in een luchtdoorlatende tuinbouwkas van 60 bij 40 meter de Tanzaniaanse dorpse werkelijkheid wordt nagebootst.
In de kas kunnen de onderzoekers meten onder welke condities welk gaas en welk poeder in welke hoeveelheid en welke vorm het effectiefst is bij het doden van de muggen. Farenhorst: 'Je kunt 's avonds in een segment van de kas tweehonderd gekweekte muggen loslaten, waarvan we weten hoe oud ze zijn en of ze wel of geen bloedmaaltijd hebben gehad, om ze de volgende ochtend weer te vangen.'
Een stempel van goedkeuring door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou nu enorm helpen, vertelt Knols: 'We willen dit concept op een veel grotere schaal dan alleen voor onderzoeksdoeleinden toepassen. Voor het vermarkten van een nieuw product tegen malariamuggen is zo'n WHO-stempel belangrijk. Maar als ik in Genève uitleg dat wij voor onze bricks en tubes slechts een fractie nodig hebben van de poeders die volgens hun eigen WHO-richtlijnen zijn toegestaan op een klamboe, dan krijg ik niet echt een antwoord.'
Farenhorst: 'We moeten voldoen aan hun criteria en de WHO heeft nu nog geen richtlijnen voor een andersoortige aanpak. Het proces is bureaucratisch, maar wel mooi dat wij erbij betrokken mogen zijn.'
Ik weet niet of dit van toepassing is, kan zijn, voor Haïti, maar ik wilde het toch even doorgeven.
groeten,
Jannie
01 September 2014 - 20:11
Arjan, Trudy En Suzanne:
Da's toevallig... Wij zijn pas ook in de Schierstins geweest! ;-)
Blij dat je weer veilig in je andere 'thuis' bent aangekomen.
Heb je je boek al uit? ;-)
Liefs uit Apeldoorn -
02 September 2014 - 17:09
NIcolien:
heerlijk, even echt de tijd hebben met je familie! Fijn dat je ervan genoten hebt!!