Verdriet en logeren
Door: Margot de Greef
Blijf op de hoogte en volg Margot
06 Augustus 2009 | Haïti, Port-au-Prince
Vanwege het feit dat drie van onze collega’s bezig waren met het voorbereiden van begrafenissen, hebben we op het laatste moment besloten ons jaarlijkse uitje uit te stellen. Het leek niet goed om met het halve team aan het strand te liggen, terwijl de andere helft aan een open graf stond. Uit solidariteit en respect de plannen gewijzigd. Het uitje hoort een team uitje te zijn, dus later in het jaar nog een poging.
Ik ging op bezoek bij Village d’Espoir, het kindertehuis waar Jeroen en Fardau hebben gewerkt. Een van de gehandicapte meiden vlijde zich tegen me aan en kwijlde me gezellig onder. Moet kunnen. Ik vond de naam ‘Village d’Espoir’, wat ‘Dorp van Hoop’ betekent, weinig toepasselijk. Het is een goed tehuis en er wordt goed voor de kinderen gezorgd, maar toch, wat voor fleur wordt er aan deze kinderlevens gegeven en wat voor fleur geven zij zelf aan het leven, opgesloten daar achter de muren van het tehuis? De personeelsleden doen een bewonderenswaardig werk, zijn de hele week van hun families gescheiden aangezien ze ook blijven slapen en ontvangen een bedroevend laag salaris. Wat kan ik me er niks bij voorstellen om een kind weg te moeten geven omdat je er niet voor kunt zorgen. En wat kan ik op een bepaalde manier blij zijn dat mijn gehandicapte broer in Nederland woont. Een paar dagen na mijn bezoek aan het tehuis kreeg ik te horen dat twee van de gehandicapte kinderen waren overleden. Nog meer sterfgevallen.
Veel droefheid dus. Er was maar een klein team aanwezig op kantoor, vanwege alle sterfgevallen. Op de verjaardag van een collega in Desarmes, hebben we hem met elkaar telefonisch toegezongen. Inderdaad, condoleren en feliciteren, er in alle situaties voor elkaar zijn. Verder een collega helpen verhuizen en een kerkdienst in Fermathe bijgewoond, waar een World Servants groep was, die op dit moment in het Noordwesten van het land aan het bouwen is. Via World Servants heb ik kennis gemaakt met Haiti en als gevolg daarvan ben ik hier nu drie jaar, dus World Servants neemt een speciale plaats bij me in. Zie voor meer informatie www.worldservants.nl.
Een paar maanden geleden heeft collega/vriend Joseph me meegenomen naar Ti Gwav, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Nu was ik uitgenodigd door Carine, bij wie ik in huis was tijdens mijn ziek zijn, om mee te gaan naar Jeremie, waar zij geboren is. Jeremie ligt in de zuidwestelijke punt van het (ei)land en is het verste dat je kunt rijden vanaf Port-au-Prince. De weg is slecht, zegt men. Nu bleek dat gelukkig relatief mee te vallen. De weg is wel slecht en onverhard, maar niet slechter dan de wegen in het Noordwesten. De afstand van 320 km. hebben we in zo’n 12 uur tijd afgelegd (inclusief stops voor lekke banden en eten). De natuur is en blijft schitterend mooi. Ook al ben ik nu ruim een jaar in Haïti, ik kijk nog steeds m’n ogen uit en raak verzadigd van indrukken, zo overweldigend allemaal. Ik heb het allemaal maar op me af laten komen en weinig foto’s gemaakt, maar in plaats daarvan alles opgeslagen in m’n herinnering. Vaak vraag ik me verwonderd af hoe het toch komt dat ik in al deze situaties terechtkom, dat ik ergens in een kleine woning op het platteland met open armen ontvangen word door mensen die me niet of nauwelijks kennen.
Jeremie ligt aan de kust. Transport tussen Jeremie en Port-au-Prince gaat of per boot, of per bus, beide zo’n 12 uur reizen. Onze bestemming was niet de stad Jeremie, de hoofdplaats van het departement Grand Anse, maar het platteland buiten de stad. Rode aarde, groene bomen, een blauwe oceaan in de verte, wat varkens, een enkele schaap, vele fruitbomen en wat ook opviel: veel grasvelden rondom de woningen. Het is voor het eerst dat ik dat zie in Haïti. We kwamen zomaar even met 9 logés aanzetten, wat in Nederland vast niet eenvoudig zou zijn geweest. Hier wordt er niet moeilijk over gedaan. De kleine woning was misschien in totaal 3 bij 5 meter en bestond uit 2 vertrekken. Het ene vertrek heeft 2 bedden erin, het andere een tafel. ’s Avonds werd de tafel aan de kant geschoven, zodat er gevlochten matten op de grond gespreid konden worden, waar 6 man een slaapplaats vonden. Dan nog twee personen in het ene bed en ik met 2 kinderen in het andere bed. Met z’n elven bij elkaar. Moet kunnen. En dan te bedenken dat ik vroeger niet wou logeren of ergens anders eten... Het was voor het eerst dit jaar dat ik een paar vrije dagen heb opgenomen, een soort mini-vakantie dus. We hebben fijne, goede en rustige dagen gehad. Gewandeld in de omgeving, wat bezoekjes afgelegd (als vriendin van de familie word ik overal hartelijk verwelkomd), een suikerriet molen bezocht en suikerriet sap geproefd (erg lekker), fruit vers van de bomen gegeten (sinaasappel, abrikoos en andere vruchten waarvan ik de Nederlandse benaming niet weet), domino gespeeld (of toegekeken en geprobeerd te begrijpen hoe dat werkt), genoten van het feit dat ik ongestoord zomaar rond kon wandelen, in totaal vier lekke banden vervangen, een bezoekje aan de stad Jeremie gebracht met z’n houten gebouwen en centrale kerk en zicht op zee, de specialiteit van Jeremie geproefd (een soort koek), met de kinderen gespeeld, genoten van de bergen en de smalle wandelpaadjes, door elkaar gehobbeld in de auto met de benen in elkaar verstrengeld, een vers geslachte geit mee helpen verorberen (de poten lagen naast de pan die buiten op een vuur stond, bestaande uit drie stenen met hout erop), een gezellige tijd gehad, geconstateerd dat het water in de rivier die ‘Koude Rivier’ heet toch echt warm is, verse koeienmelk gedronken (een zeldzaamheid en welkome afwisseling van melkpoeder), toegekeken hoe van een palmboom muren werden gebouwd om een buiten toilet, enz. Een mooie tijd en wonderbaarlijk hoe ik word opgenomen, al blijf ik op een bepaalde manier natuurlijk een buitenstaander, al word ik zo niet behandeld, omdat ik de mensen niet ken en geen herinneringen van vroeger heb in Haïti.
En nu zijn we weer terug in Pétion-Ville en Port-au-Prince. In mijn woonwijk zijn weinig mogelijkheden om aan eten te komen. De dichtstbijzijnde markt is meer richting het centrum van Pétion-Ville, enkel een paar dames hebben wat avocado’s en mango’s uitgestald bij de brug, waaronder al het afval gedumpt wordt van de hele wijk. Verder een enkele kleine ‘boetiek’, waar wat kleine dingen zoals drinken te koop zijn. En twee manieren om bereid eten te kopen: ’s ochtends paté bij een dame naast de boetiek. Dat bestaat uit gebakken deeg met vulling (die kan verschillen van uien en vlees tot ei of vis). ’s Avonds grilt een dame kip, wat samen met gebakken of gekookte plataan of iets dergelijks verkrijgbaar is vlakbij mijn woning. Daar ga ik vanavond ‘uit eten’, samen met iemand die bij me op bezoek komt.
Vandaag een bijeenkomst bijgewoond over strategieën van transformatie, gericht op de verantwoordelijkheid van de kerk op het gebied van jongeren en families die in ellendige situaties verkeren. En zo zetten we door. En of het weer beter met me gaat? Ja, het gaat beter, alhoewel ik nog steeds niet volledig de oude ben.
08 Augustus 2009 - 20:32
Janny V.d. Wissel:
Ik heb je verhaal weer gelezen Margot. Iedere keer als je schrijft lees ik het. Wat maak je veel mee. Heel indrukwekkend. Ik heb je ontmoet via de reis van WS vorige jaar in Haïti. Zodoende hou ik bij wat je meemaakt. Blijf dat doen. Ga zelf in het najaar naar Malalwi met WS. Hopelijk nog een keer naar Haïti. Het land heeft iets met me gedaan. ik wil je feliciteren met je verjaardag en Gods Zegen toewensen voor de toekomst en het werk dat je daar doet. Zelf heb ik een kindje geadopteerd, die nu naar school kan gaan in Haïti. Alle goeds van janny, een WS gangster -
10 Augustus 2009 - 09:40
Sylvia:
Hoi Margot,
Je kent me niet maar je verhalen maken altijd erg indruk op me. Fantastisch wat voor goed werk jullie daar doen. Eind augustus komen mijn man en ik naar port au prince. Weet jij nog een goede bestemming voor een koffer met baby en kinderkleding? mail je me dan even op sylviavanrienderhoff@yahoo.com ? -
10 Augustus 2009 - 18:25
Yvonne:
veel sterkte met al die moeilijke gevallen groetjes yvonne -
10 Augustus 2009 - 18:46
Johan:
hoi Margot, jullie hebben weer het een en ander te verwerken. je maakt weer een hoop mee, verdriet en vreugde staanop deze manier in het leven wel heel dicht bij elkaar. Hoop dat je de kracht krijgt en vind om dit vol tehouden. het is zo onrechtvaardig als je lees dat er mensen aan suiker ziekte overlijden. ondanks dat wil ik je feliciteren met je verjaardag. ik hoop dat je er toch nog iets van vreugde en blijd schap aan kunt ontrekken. in gedachten verbonden. groet Johan -
10 Augustus 2009 - 18:48
Jan En Sya Hamstra:
Van harte gefeliciteerd met je 26e verjaardag en Gods zegen toegebeden voor het komende jaar!
Je houdt ons steeds goed op de hoogte van alles wat je meemaakt. -
11 Augustus 2009 - 06:14
Gerk En Jantje:
goeiemorgen Margot
Heel hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag, een fijne dag toegewenst en voor het komende jaar Gods zegen met alles !! groetjes. -
11 Augustus 2009 - 06:37
Anny:
Hallo Margot,
Gefeliciteerd met je verjaardag en dat je maar ooit een gelukkig oud vrouwtje mag worden dat met een goed gevoel terugkijkt op het leven!
Een fijne dag gewenst en bedankt weer voor het mooie verhaal. -
11 Augustus 2009 - 09:44
Henk En Tietsje Alma:
Hallo Margot
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag een hele fijne dag toegewenst,wat heb je weer veel beleeft de afgelopen tijd,we zien elke keer weer naar jou verhaal uit, heel erg boeiend ,maar het is niet altijd makkelijk dat kunnen we lezen.
We wensen je Gods zegen,en hopen dat je nog veel goede dingen mag meemaken.
De hartelijke groeten. -
11 Augustus 2009 - 14:47
Ella & Willem :
Hallo Margot van harte gefeliciteerd met je verjaardag en Gods onmisbare zegen toegebeden, het ga je goed en veel sterkte met je werk.Bedankt voor alle mooie verhalen.
groetjes Ella & Willem
De Veenhoop. -
11 Augustus 2009 - 19:46
Wim En Dukkie:
Hallo margot
hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag,en Gods zegen toegewenst in het komende jaar.
heel veel groetjes -
12 Augustus 2009 - 19:49
Sita:
Hallo Margot,
Langs deze weg wil ik je namens iedereen van Hammeren 8 hartelijk feliciteren met je verjaardag.
We hopen dat je een mooie dag hebt gehad, en wensen je veel geluk en gezondheid toe.
Groeten Sita -
14 Augustus 2009 - 21:03
Pieter En Imke:
Hallo Margot
Nog van harte gefelicteerd met je verjaardag.We hebben je boeiende verhaal weer gelezen en zijn erg onder de indruk wat jij allemaal meemaakt
We wensen je veel wijsheid en Gods onmisbare zegen toe
groetjes -
16 Augustus 2009 - 20:37
Cornelia Velda:
Hallo margot, als eerste van harte gefeliciteerd met jouw verjaardag. wij hopen dat jij een fijne dag hebt gehad. wat een indrukken, wat een verhalen en dat alles moet jijzelf alleen samen met de kracht van God verwerken. Gods zegen kracht en liefde toegewenst
met het werk in Gods koninkrijk hier op aarde.
groeten van sjoerd,cornelia en de kids