Bomen
Door: Margot de Greef
Blijf op de hoogte en volg Margot
07 Juni 2010 | Haïti, Port-au-Prince
Vorig weekend toog ik met vijf internationale collega’s (Kurt, Ben, Alexis, Bryan, Sharon) en Nicolien op pad. Onze bestemming was Forest des Pins, oftewel een dennenbos. Een vrij zeldzaam iets in Haïti, gelegen in de hoogste bergen van het land. Nieuw terrein voor mij, richting de Dominicaanse Republiek. De weg er naartoe liet weer iets zien van de prachtige natuur van dit land. Een onverharde weg leidde ons door een geweldig mooi gebergte. We stopten bij een rivier, waar een groep gele vlinders vrolijk rondvloog. Na drie uur rijden kwamen we in een nat en koud dennenbos aan. En we vonden het heerlijk! Er staan daar een aantal ‘hutten’, waarvan we er een gehuurd hebben. Telefonisch reserveren was niet mogelijk, aangezien daar geen telefoonbereik is en bovendien ligt de vaste telefoon er uit sinds 12 januari. Bij aankomst zochten we dus degene op die verantwoordelijk is voor de hutten en we vroegen gelijk of er iemand was die een avondmaal voor ons kon bereiden. Dat kon, en wel op een haardvuur. We waagden ons in de regen op een modderige markt om wat ingrediënten te halen die we waren vergeten. Er waren twee hangmatten mee, dus konden we heerlijk wegkruipen en wegdromen. Toen het droger werd, verspreidden we ons door het bos; rustig wandelen! Dat is vrij uniek hier. Ik genoot van de stilte en de natuur, van de zonsondergang, van de bomen. Het weekend samen was tegelijk een afscheid van twee van ons; mijn Amerikaanse collega’s Bryan en Sharon hebben inmiddels Haïti verlaten om terug te gaan naar hun vaderland. ’s Avonds brandde er zowaar een echt haardvuur in een echte open haard in ons huisje. We schaarden ons om het vuur, met een kom Haïtiaanse soep in onze handen en speelden een spelletje. Daarna spreidden we onze matrassen uit op de grond, voor het haardvuur. De volgende ochtend was het warmer en droger. Opnieuw wandelen in het bos. Heerlijk! We hadden zelfs versgeplukte frambozen bij het ontbijt. Een ontspannen en rustgevend weekend. We hervinden de balans werk-vrije tijd.
Ondertussen wordt er doorgewerkt wat puinruimen betreft. Gisteren konden we zowaar weer via de ‘oude’ route naar de kerk rijden, met aan beide kanten van het pad het puin hoog oprijzend. Het kerkgebouw zelf is inmiddels afgebroken. Een golfplaten dak wordt gesteund door een houten raamwerk. Weg is het podium, de muurschildering, weg zijn de muren, enkel aan de vloer is nog te zien dat het hetzelfde oppervlak is.
Verder gaat het dagelijkse leven door; het werken, het water halen, de regen, de was, vreugde, verdriet. Se lavi! Dat is het leven!
07 Juni 2010 - 21:44
Sietze Van Der Velde:
Een heel goed initiatief, bomen planten. En dan maar liefst 3000. Zo he, Goed werk.
Als Nederlander zou je zeggen, waar laat je zoveel bomen. Nou kom maar naar Haiti, daar heb je niet zoveel bomen. -
07 Juni 2010 - 21:45
Sietze Van Der Velde:
Als Nederlander zou je zeggen, waar laat je zoveel bomen. Nou kom maar naar Haiti, daar heb je niet zoveel bomen. Tenminste, tot afgelopen vrijdag;) -
08 Juni 2010 - 11:32
Jappyen Fokje:
jullie doen daar heel goed werk margo,mooi dat et ook tyd is om tegenieten van de natuur. dat je op die manier je war kan opladen om zo je werk tedoen. veel sterkte toe ge beden fam wiersma k tille gem. drogeham -
15 Juni 2010 - 14:21
Anny:
Mooi! Goed dat jullie ook dat soort dingen doen! -
15 Juni 2010 - 19:57
Talitha:
Hi Margot,
Wat grappig om je dan ook nog in het 'echt' tegen te komen, zomaar ineens in Epidor, Delmas, Port-au-Prince. Hierbij nog even mijn blog; talithastam.wordpress.com, lang niet zo updated als die van jou, haha!
Wellicht tot een volgende keer. Veel succes met alles en groetjes aan je huisgenote!
19 Juni 2010 - 02:10
Nico Beentjes:
Hoi Margot, wat een prachtig werk en wat een prachtige natuur! Waar ik nu ben, in Port au Prince, heb ik vriendschap gesloten met een bosbouwer die in Moringabomen geinteresseerd is geraakt. Kan je iets voor hem doen? En verder heb ik nog iets voor jouw. Stuur je me een mailtje op nicobeentjes@yahoo.com?
Groetjes en alvast bedankt, Nico